Julkaisut

Synkät ajat Suomessa vol. II

Synkät ajat Suomessa vol. II

Miten pandemia on vaikuttanut yksilön vapauksiin ja vapaaseen yhteiskuntaan ihmisten arjessa, vapaa-ajan käytössä, sekä työelämässä?

Ajatuspaja Libera julkaisi Synkät ajat Suomessa kirjoituskokoelman toukokuussa 2016. Ehdotimme tuolloin rakenteellisia ja lainsäädännöllisiä muutoksia. Viisi vuotta myöhemmin valtio ei kuitenkaan ole vähentänyt otettaan kansalaisista, työmarkkinat eivät ole uusiutuneet niin, että työtä olisi tekijöille enemmän, eikä tuottavuutemme ole palannut kasvu-uralle. 

Synkät ajat Suomessa vol. II on kokoelmateos, joka pohtii poikkeusaikoja ja niistä selviytymistä enemmän yksilön näkökulmasta. Kirjoittajamme paneutuvat koronaepidemian herättämiin, perustavanlaatuisiin kysymyksiin siitä, miten arki on muuttunut, onko usko tulevaisuuteen kadonnut, mihin me käytämme rahamme, ja tehdäänkö työtä enää lainkaan samalla tavalla tulevaisuudessa? 

Kirjoituksissa nostetaan esiin useita kiinnostavia näkökulmia pandemia-ajan Suomeen. Työelämän osalta kriisi on jälleen kerran kohdistunut eniten nuoriin, joiden työllisyysaste on laskenut eniten. Se on myös tuonut räikeästi esiin yhden sosiaaliturvamme epäkohdista: kaikki rahoittavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa, mutta kaikki eivät turvaan ole oikeutettuja.

Taloudellisesti suomalaiset kotitaloudet ovat selviytyneet kansainvälisesti vertailtuna melko hyvin ja niille on kertynyt kulutuksen vähennyttyä yli 6 miljardin euron säästöt. 

Konkreettinen uhka on aiheuttanut merkittäviä käyttäytymisvaikutuksia ja sekä vakuuttaminen pahimman varalle että säästäminen pahan päivän varalle ovat lisääntyneet. Lisäksi erityisesti sijoittaminen on kasvussa kaikissa ikäryhmissä. 

Kirjoitus on jaettu seitsemään osaan ja kokoelman tekstit julkaistaan 23.6. alkaen yksitellen.

Emme pelkää käsitellä vaikeitakaan kysymyksiä eikä tarkoitus ole kumartaa nykyistä tai tulevaisuuden päätöksentekijää. Koitamme antaa eväitä sekä tukea ajattelulle ja tietoon perustuvaan päätöksentekoon.

Kirjoittajat: Tero Helenius, Tomi Kiilakoski, Mira-Maria Kontkanen, Mauri Kotamäki, Inari Kulmunki, Tero Lundstedt, Hannu Nummiaro, Lasse Pipinen, Teemu Vauhkonen, ja Terhi-Anna Wilska

single-julkaisu.php